PSIHOLOG PODGORICA CRNA GORA
CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA - MOB: 067 844 349

CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA
TEL: +382 20 225 222, MOB: +382 67 844 349


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA


SMISAO ŽIVOTA, ŠTO JE TO?
25/08/2020

Trčimo na posao, sređujemo stan, planiramo sledeće putovanje: često samo jurcamo kroz život. Stalno nam je u glavi što sledeće treba da uradimo. Radimo, organizujemo, konzumiramo. Rijetko živimo u trenutku i slušamo sebe. Posledica je da se osjećamo nemotivisano, prazno i iscrpljeno. Tada odjednom počinju da se javljaju pitanja. Da li posao ima smisla? Koliko slobode je potrebno čovjeku? Da li uvijek moramo da imamo ciljeve u životu? Ili ponekad možemo
jednostavno da ne radimo ništa?

Nema dobrih odgovora! Ali i to je dobro jer tako svako može da nađe tačan odgovor za sebe. Važno mi je da-dok čitate ujedno I razmišljate o sebi,o životu do sada-da shvatite da srž počinje od svakog pojedinca.

Kako da saznamo što nam je zaista važno?

Tako što ćemo poznavati sopstvene vrijednosti. Često nije nimalo lako otkriti ih. Postoji veoma mnogo ponuda iz spoljašnjeg svijeta koje žele da nam objasne što je „vrijednost“. Istraživanja smisla kažu: to je nešto „vaše“. Primjer: čovjek može zadovoljno i dobro da živi ako preuzme vrijednosti roditelja i njihovih roditelja i nastavi porodični biznis odnosno vodi sličan život. Ipak, vrednosti ne treba preuzimati na silu i nepromišljeno.Tu se možete izgubiti !

Dakle, važno je ono što želimo iznutra?

Da. Treba da razmislite o tri stvari. Prvo: Što želim da uradim? Riječ je o vrijednostima koje stvaramo a koje su prolazne kao što su na primjer, zasnovati porodicu, napraviti kuću, zaraditi novac, zdravlje, prijatelji ili znanje. To, međutim, nije sve. Drugo je: Što pritom doživljavamo? Može biti mnogo toga, kao na primjer radost, određena osjećanja, sigurnost, spokoj. To što ste jednom doživjeli ne može niko više da vam oduzme. Treće: Sa kakvim stavom radim nešto? To
može da bude ljubav, nada, humor, zahvalnost ili povjerenje.

Na šta tačno mislite kada kažete stav?

Riječ je o tome kako se odnosite prema životu, koje vrijednosti nosite u sebi. Da li nešto radite zato što ste odgovorani/a? Zahvalani/a? Zato što ste istrajni, volite ljude i opraštate im? U svakoj fazi našeg života vode nas upravo takvi stavovi, svjesno ili nesvjesno. Oni naravno mogu da budu i negativni, na primjer poput stava ravnodušnosti, sumnje, straha, trpljenja. Ali i ove stavove možete da mijenjate svakog dana. Možete da kažete: Sada ću da ostavim strah po strani i hrabrost će biti moj osnovni stav. Odvažan sam u svojim postupcima.

Sve što postoji ima svrhu. Kada duša obavi svoj zadatak na Zemlji ona postaje slobodna od okova tijela. Svako od nas ima misiju, koju mora obaviti, prije nego što se ovih okova oslobodi. Tog zadatka je neko svjestan a neko još nije, ali odgovor uvijek može pronaći u sebi samom -u svojoj podsvijesti. Tijelo je truležno i propadljivo, svaki trenutak nosi jednu dozu neizvjesnosti. Dok je, sa jedne strane, naš oklop savršeno spojen sistem, sa druge strane, taj sistem je lako uništiv. To otvara pitanje granica apsolutne savršenosti i nesavršenosti. Da li je ono što je apsolutno savršeno zapravo istovremeno nesavršeno, da li tačke preklapanja daju nulu, ako je tako onda nema ničega?

Bilo da je tako ili drugačije, naš boravak u tijelu bio bi besmislen kad ne bi postojao neki smisao, svrha zbog koje se nalazimo tu gdje se nalazimo. Zato vas sve pozivam da se zamislite i pokušate da tu svrhu osvijestite u sebi.

Zvuči jednostavno ali kako postići to u svakodnevnom životu?

Tako što ćemo se uvijek pitati: Zašto ili za koga radim ovo? Za sebe? Za druge ljude? Zato što mi je to zadatak? Za svijet? Ako niste povezani sa svojim postupcima, neće biti promjena. Ako ste ravnodušni, to znači da vam nije važno. Tada vam je „svejedno“. Smisao doživljavamo samo kada ostvarimo nešto što izaziva dobar osjećaj i što se uklapa u naš osnovni stav. Ne bježite od sebe,ne možete daleko poci !

Kako definisati sopstvene vrijednosti i ovo „zašto ili za koga“?

Ovo su dvije osnovne stvari: Pokušajte da uvijek budete smireni i da se povežete sa prirodom. Zvuči banalno. Ali tek kada utišate neprekidnu buku u glavi, moći ćete da čujete što vam unutrašnji glas govori. Ovo može dobro da se uvježba vježbama pažnje odnosno meditacijom. Veza sa prirodom je neophodna da bi razvoj uopšte mogao da se odvija. To ne znači da treba da se odselite u šumu. Samo budite svjesni prirode kao dijela svog života. Da li primećujete smjenu
godišnjih doba? Da li osjećate kada je vašem tijelu potreban san a kada želi da bude budno? Kakav je osećaj popiti čašu vode? Razmišljajte...

Život zahtjeva smisao za humor

Frankl veruje da birajući smijeh i smisao za humor, više nego bilo što drugo nam može pomoći da se "izdignemo iznad svake situacije". Takodje često ponavljam svima njegove riječi - ;Ne ciljajte ka uspjehu. Što više ciljate i od njega pravite metu, više ćete ga promašiti. Jer uspjeh, kao i sreća, se ne mogu pronaći, oni moraju nastati, a oni nastaju samo kao posledica

lične posvećenosti razlogu većem od samog čovjeka ili kao nusprodukt nečije potpune predaje drugoj osobi. Sreća mora da se desi, a isto važi i za uspjeh, morate da dozvolite da vam se dese tako što nećete misliti o njima.”

Kratak zaključak je da volite sebe najviše, druge koliko zasluže.Ipak ih volite.Ne jurite,ne trčite prije nego što je potrebno.Laganih koracima stižete tamo gdje trebate. Dodjite sebi,to je prva tačka maršute. Samo tada su sve željene destinacije blizu ! Udjite u centar svog života.Budite centar. Ne možete promašiti.Kad sve složite onda ce biti jasno da je smisao života miran život! Do tad učite I radite na sebi.Taj rad se ne može platiti,kupiti ni prodati. Ostavljam vas da razmišljate... !

SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA

Naš portfolio naprednih rješenja integriše sve uzraste od ranog djetinjstva do duboke starosti. Isticanjem odličnog iskustva u prvom planu stvaramo sigurne, efikasne i iznad svega, pouzdane usluge. Uz bogato iskustvo i praktično znanje, pozitivno utičemo na rast i operativnu efikasnost naših partnera na terenu života. Jedan od glavnih ciljeva naše misije su pozitivni ljudi i okruženje.

TELEFON: +382 20 225 222
MOBILNI: +382 67 844 349
E-mail: vizija74@t-com.me
ul. Novaka Miloševa br: 6 Podgorica


KONTAKT FORMA