PSIHOLOG PODGORICA CRNA GORA
CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA - MOB: 067 844 349

CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA
TEL: +382 20 225 222, MOB: +382 67 844 349


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA


RAZVIJANJE SOPSTVENE SVIJESTI I RAST USPJEHA NA SVIM POLJIMA ŽIVOTA !
14/01/2021

Liječenje emocija

Samopouzdanje uključuje pozitivno vrijednovanje sebe i vjerovanje u sopstvene sposobnosti, utiče na sva relevatna ponašanja (suzdržanost, povjerenje u ljude, asertivnost i sl.). Često se verbalizuje do određene mjere (osoba iskazuje da je dobra u nečemu) ili kao vjerovanje u opštu dobrotu i sposobnost. Na samoupouzdanje značajno utiče podsticanje okoline i uticaj drugih. Koliko puta ste se zapitali zbog čega su neke osobe toliko sigurne u sebe, dok druge nemaju dovoljno vjere u svoje sposobnosti? Kada vjerujemo u sebe, osjećamo se toliko kreativno i ispunjeno da možemo da postignemo i više od onoga što se od nas očekuje. U suprotnom, sputavaju nas strahovi i koče sumnje. Šta utiče na naše samopouzdanje? Izgled, obrazovanje, novac, sredina u kojoj smo odrasli, vaspitanje. Samopouzdanje je crta ličnosti s kojom se ne rađamo, već ga stičemo i razvijamo čitavog života. To je, u stvari, sigurnost u sebe i svoje sposobnosti, odnosno kako sebe vidimo i vrijednujemo. Jedan je od najvažnijih faktora ličnog uspjeha i može se sticati i razvijati, ali i gubiti. Veće je kada smo zadovoljni sobom i svojim trenutnim ili životnim uspjesima, ali i kada nas i drugi poštuju i uvažavaju.
- Postoje dvije vrste samopouzdanja, kratkoročno emocionalno samopouzdanje i dugoročno logično samopouzdanje. Kada smo svjesno samopouzdani, osjećamo se jako lijepo i moćno, imamo osjećaj kao da su nam sposobnosti bolje i izoštrenije nego obično. Svjesno podižemo svoje samopouzdanje tako što slušamo muziku koja nas “diže”, na primjer, pre govora u javnosti, takmičenja ili važnog izlaska i sastanka. Kao i sve druge emocije, ovaj osjećaj ne može da traje dugo, pa se prijee ili kasnije vraćamo na staro. Dugoročno logično samopouzdanje zasnovano je na logičkim zaključcima koje imamo o sebi i svojim sposobnostima. Ova vrsta samopouzdanja potiče iz našeg životnog iskustva i izgrađuje se vremenom. Na primjer, kada smo svjesni da smo u nekoj aktivnosti, znanju ili vještini mnogo bolji od drugih-  muzici, zanatskoj vještini, nekoj naučnoj disciplini ili profesionalnoj aktivnosti. Gubitak samopouzdanja u velikoj mjeri odvlači životnu, pokretačku energiju. A nedostatak energije ometa ostvarivanje životnih ciljeva, želja i potreba, što stvara frustracije i nezadovoljstvo sobom. Nezadovoljstvo sobom je najkraći put da se izgubi samopouzdanje.

Povratite samopozdanje
Mogućnost i sposobnost da se uzdamo samo u sebe i svoje potencijale dovodi nas do samospoznaje, što je čovjekovo najveće postignuće. Biti svjestan svojih kapaciteta, voljeti sebe i znati da svaki čovjek govori, radi i ponaša se iz svoje pozicije i stanja, dio je sazrijevanja i prihvatanja sebe i drugih onakvima kakvi jesu.

Samopouzdanje nije nešto sa čim se rađamo
Nije nasledno. Ono se gradi i ruši.

Slika o sebi ili spoznaja sebe je to kako vidimo sebe, kako opisujemo sebe i svoja unutrašnja stanja. Spoznavanje sebe težak je i složen zadatak. Dijete počinje sa spoznajom sebe već u prvim mjesecima života, kada gradi povjerenje u svoje roditelje.  Ono upoznaje sebe igrom, a odnos prema sebi gradi najviše na osnovu roditeljskog reagovanja, komentara koje mu odrasli upućuju, onoga što roditelji o njemu misle i verbalizuju, kada i kako ga hvale, kada i zbog čega ga kude… Ovi roditeljski komentari, pohvale, grdnje, mišljenja, primjedbe…odlučujući su za djetetovo viđenje sebe.

Kada dijete ima zdrav, pozitivan odnos prema sebi, pozitivnu sliku sebe, ono poznaje sebe, poznaje svoje najbolje i najslabije strane, poznaje svoje prednosti i ograničenja, zna što može, a što ne može, zna u čemu je dobro, i što još treba da nauči… Prihvata sebe takvim kakvo jeste, voli sebe i na taj nacin razvija samopouzdanje.

Pozitivan odnos prema sebi donosi samopouzdanje, samopoštovanje, sigurnost u sebe, bolji uspeh. Stvara se skladna, pozitivna relacija sa drugima, i povjerenje u druge.Razvija se emocionalna stabilnost. Povećeva se vjerovatnoća uspješnog “nošenja” sa stresom u životno nepovoljnim situacijama. Govoriti djetetu i stvarati osećaj da nikada nije dobro, posramljivati ga i negirati njegova postignuća, vodi u loše samopouzdanje.Hipnoza za povećanje samopouzdanja
Da li ste se nekad osjetili nedovoljno jakim ili nedovoljno dobri da se suočite sa nekim izazovima? Da li ste nekada bili preplavljeni osjećajem slabosti ili nesigurnosti. Ako je Vaš um otvoren prema pozitivnim mislima o sebi i Vašim sposobnostima onda će se ove misli pretvoriti u navike i djela koja ispunjuju samopouzdanjem.

Ako Vam je potrebno povećanje samopouzdanja ne postoji bolji način da pronađete pomoć nego u Vašem umu.
Problem je u tome što je svijest odličan absorber. Svijest prikuplja većinu informacija bez obzira da li ste Vi svjesni toga ili ne. Jedan od najjačih dokaza za ovu tvrdnju je da svijest prikuplja i negativne misli. Zato, ako Vam je potrebno samopouzdanje, svijest prepuna negativnih misli definitivno Vam neće pomoći.

1. Identifikujte negativne misli. Prvo što treba da uradite je da identifikujete koje faktore treba da eliminišete. Postavite sebi jednostavno pitanje: koji su negativni elementi u Vašem životu? Obično negativne misli dovedu u pitanje Vaše sposobnosti i tada postanete samokritični. Vaša svijest isto lako pamti negativne komentare iz okoline što dalje nadograđuje i obeshrabrujuće misli u Vaš um.
2. Dozvolite da Vaša prava ličnost isplovi na površinu. Vaša prava ,prirodna ličnost leži ispod akumiliranih negativnih misli. Svi su sposobni da imaju samopouzdanje i da imaju poštovanje prema sebi, Vi ste sopstveni izvor snage. Jednom kada završite sa ,,struganjem” sloja negativnosti sve što treba da uradite je da dozvolite da Vaša prava ličnost ispovi na površinu.
3. Okružite sebe pozitivnim stvarima. Samopouzdanje leži u Vama. Jednom kada ga kanališete u nepresušni izvor snage, morate znati i kako da spriječite da se ono nađe opet ispod sloja negativnih misli. Da bi ste se odbranili od negativnih misli okružite sebe ljudima i stvarima koje će Vas ohrabriti. Vaša okolina ima veliki uticaj na Vas. Ako su ljudi oko Vas pozitivni Vi ćete sakupljti tu pozitivnu energiju od njih, ali ako provodite vrijeme sa negativnim ljudima njihova negativnost će se prebaciti i na Vas.
4. Zaštitite sebe od nekontrolisanih okolnosti. Lako je da izaberete sa kim ćete provoditi vrijeme. Kako god, postoje mnoge stvari koje su van naše kontrole i upravo te stvari mogu proći kroz filter negativnosti i ugroziti novostvoreno samopouzdanje, mada pošto neke stvari su van naše kontole kako onda žaštititi sebe, ostaje pitanje.
5. ,,Proširite” svoju podsvijest. Jedini način kako potpuno da zaštitite svoj um od negativnih elemenata koje dolaze od strane nekontrolisanih okolnosti i događaja je da ,,naoružate” svoju svijest samo pozitivnim mislima. Pošto je Vaša svijest potpuno izlozena raznim uticajima jedino je možete štititi pomoću Vaše podsvijesti. Vi možete postići ovo tako što ćete korisititi samohipnozu kako bi ojačali Vašu vjeru u sebe i sposobnosti. Neke od poruka mogu biti npr.:

Ja sam sposoban da ostvarim svoje ciljeve.
Ja svaki problem smatram kao novo iskustvo.
Ja mogu prevazići sve prepreke.
Ja mogu da poboljšam kvalitet mog života.


Ovakve poruke mogu pomoći da se riješite negativnih misli. Ako vjerujete u ove tvrdnje podsvjesno, one će stvoriti takvu pozitivnu energiju da će odmah doći do poboljšanja Vaših sposobnosti i percepcija.

Kako ojačati samopouzdanje?
Prihvati sebe !
Zapamti - niko nije savršen. Važno je prihvatiti sebe uprkos tim nesavršenostima. Svako ima svoju vrijednost i prava samim time što jeste.
Obrati pažnju na svoje snage i uvažavaj ih.

Nesamopouzdani su puno više orijentisani na svoje neuspjehe i mane, nego na snage i uspjehe. Napiši listu 10 pozitivnih osobina, snaga ili uspjeha i pročitaj je svaki dan (ili bar kad „padneš u krizu“). Na kraju dana obrati pažnju na uspješne i dobre situacije i stvari koje su ti se dogodile u danu. Otkrij kako si ti tome doprinio („prijatelj mi je pomogao - a ja sam doprinio da izgradim to prijateljstvo!“). Budi ponosan na svoja postignuća. Nabroji sebi na što si ponosan. Koje su tvoje jake strane? (Ako ti je to problem - pomisli kako bi te opisao dragi prijatelj, ili član porodice koji te voli.)Realnije sagledaj svoje slabosti i greške.

Uči iz njih. Vidi što možeš napraviti i koje vještine trebaš razviti, pa radi na njima. Svako ima svoje slabije razvijene tačke, to nije znak da smo loši. Jednostavno - imamo dijelove na kojima možemo poraditi i uz uloženi trud unaprijedeti te stvari kod sebe.

Doživljaj uspeha motivise nas i diže samopouzdanje.

Prepoznaj postignuti uspjeh! Možda si tako strog prema sebi da i kad uspiješ to ne pripisuješ sebi nego spletu sretnih okolnosti i drugima. Priznaj sebi zasluge. Postavi realne kriterijume uspjeha (jer ako su ti previsoki kriteriji malo toga ćeš dožijveti kao uspjeh). Prisjeti se uspjeha na koje si ponosan.
Promijeni fokus!

Umjesto brige „hoću li doživeti neuspjeh“ i pokušaja izbjegavanja greški - radi - usmjeri se na postizanje ciljeva i razvijanje za to potrebnih vještina i znanja.  Pohvali se za uloženi trud i napor, a ne samo za postignuti rezultat.
Istraj u nošenju s preprekama.

Prepreke i (privremeni) neuspjeh su dio puta prema uspjehu. Nisu greške test tvoje vlastite vrijijednosti. Ako trenutno i ne ide - ne znači kako nikad nećeš riješiti te probleme. Ne gubi nadu. Prouči situaciju i vidi što možeš napraviti drugačije. Prepreke nas mogu ojačati i „natjerati“ da izvučemo dodatne snage, razvijemo nove vještine, potražimo podršku i savjet.Prestani se upoređivati s drugima.

Takmici  se samo sa sobom - koliko si danas napredovao u odnosu na juče ili pre mjesec ili godinu dana. Pohvali sebe za napredak i postavljaj nove ciljeve.
Brini za sebe. Osluškuj svoje potrebe i osjećaje. Ako si tužan - potraži utjehu. Ako ti je potrebna podršku - zatraži je. Ako si ljut jer ti se ne sviđa način kako se neko ponaša prema tebi - imaš pravo to pokazati. Ako želiš vrijeme za sebe ili ti nešto ne odgovara - u redu je, imaš pravo to tražiti za sebe. Otkrij koje te situacije brinu, zašto i radi da promijeniš ono što ti se ne sviđa.
Prestani brinuti što drugi misle o tebi!

Prirodno je da  želimo da se  svidjamo drugima i ostaviti dobar utisak. Ipak  pretjerano o tome brinuti znači biti osjetljivi na neke usputne komentare i razočarenja. Dok ti brineš što druga osoba misli o tebi - ona vjerovatno brine što ti misliš o njoj. Zato - reci sebi „Ok, volio bih se svidjeti drugima, no nije moguće svidjeti se svima. U redu je ako i ne misle svi kako sam apsolutno dobra osoba. Imam važne osobe (prijatelje, rodjake…) koji me cijene. Najvažnije je da sam znam da sam ok.“
Preispitaj svoje kriterijume uspjeha.

Koliko dobar i uspješan moram biti da bih to cijenio i bio ponosan na sebe? Moraš li biti najbolji da bi to bilo dovoljno dobro? Mjeriš li po istim strogim pogledima  i druge?  Umanjuješ li svoje uspjehe?
Postavi realističnija očekivanja - često se misli o idealnom ja i „kakav bi trebao biti“. Taj  je lik uglavnom „prenaglasen“ i vjerovatno ti se čini nedostižan i u odnosu na njega se sam sebi činiš preobičan. Znaj da dok ne prihvatimo sebe ne možemo  biti usmjereni prema svojim ciljevima. Uz to, neka to bude realna slika. Od tog savršenstva - zamisli znaš li nekog ko je idealan?? Možda si prestrog prema sebi?
Razvij vještine potrebne za uspjeh.

Danas znamo da su za uspjeh u životu važno znati i zauzeti se za sebe, jasno komunicirati, rješavati probleme, nositi se sa stresom… Poradi na njihovom razvoju.
Ohrabri se !

Umjesto „Kako sam glup,  ispadam  smiješan/na“ reci sebi „Ok, nisam srećan kako je prošlo, Moram isplanirati kako to ispraviti. Mogu ja to, nije tako strašno. Biće teško, no rješavao sam teške situacije i prije. Mogu potražiti pomoć, mogu (nabroji sebi što sve možeš)“ Pomisli što bi savjetovao dragom prijatelju u sličnoj situaciji? Kako bi ga ohrabrio i podržao? Budi tako dobar i prema sebi - umjesto da samokritikujes i „spuštaš“.Ne vrti stalno film sa starim neuspjesima i situacijama kad si se „izblamirao“.
Sjeti se kako su nekoj  situaciji bio izvor smijeha, pogledaj tu situaciju sa vremenske distance. Zapitaj se „Hoće li za deset godina ova situacija biti tako jako važna?“ Čemu čekati 10 godina - promijeni pogled na nju danas, orjentisi se na sadašnje trenutke i buduće korake.


Sada je tvoje samopouzdanje ojacano!
Ako se i dalje osjecas nesigurno i sumnjas u sebe, potrazi pomoc da razvijes samopouzdanjeSamopouzdanje - najvažniji faktor ličnog uspjeha
Koliko puta ste se zapitali zbog čega su neke osobe toliko sigurne u sebe, dok druge nemaju dovoljno vjere u svoje sposobnosti? Kada vjerujemo u sebe, osjećamo se toliko kreativno i ispunjeno da možemo da postignemo i više od  onoga što se od nas očekuje.

Mogućnost i sposobnost da se uzdamo samo u sebe i svoje potencijale dovodi nas do samospoznaje, što je čovjekovo najveće postignuće. Samopouzdanje je ključ uspjeha!   Biti svjestan svojih kapaciteta, voljeti sebe i znati da svaki čovjek govori, radi i ponaša se onako kako je naučio!


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA

Naš portfolio naprednih rješenja integriše sve uzraste od ranog djetinjstva do duboke starosti. Isticanjem odličnog iskustva u prvom planu stvaramo sigurne, efikasne i iznad svega, pouzdane usluge. Uz bogato iskustvo i praktično znanje, pozitivno utičemo na rast i operativnu efikasnost naših partnera na terenu života. Jedan od glavnih ciljeva naše misije su pozitivni ljudi i okruženje.

TELEFON: +382 20 225 222
MOBILNI: +382 67 844 349
E-mail: vizija74@t-com.me
ul. Novaka Miloševa br: 6 Podgorica


KONTAKT FORMA