PSIHOLOG PODGORICA CRNA GORA
CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA - MOB: 067 844 349

CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA
TEL: +382 20 225 222, MOB: +382 67 844 349


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA


Koja je razlika između ZAVISTI i LJUBOMORE?
25/11/2021

Kažemo ljubomora, a objašnjavamo je karakteristikama zavisti. Mislimo da nekome zavidimo na nečemu, ali to pripisujemo činjenici da smo ljubomorni. To što smo, međutim, zavidni, uopšte ne mora da znači da iskazujemo ljubomoru. Zavist i ljubomora su dvije različite emocije, ali im je zajedničko to što je poželjno da ih prevaziđemo, jer ćemo tako lakše disati i ljepše živjeti. Ljubomora se manifestuje kroz strah da se privrženost ili ljubav dvoje može urušiti zbog treće osobe. Da će onaj koga volimo više zavoljeti nekog drugog. LJubomora se ne javlja samo u partnerskim odnosima, već i u prijateljskim, porodičnim odnosima.

Zavist se javlja kada osoba nema ono što želi, a drugi ima. To mogu da budu sposobnosti, materijalni uspjeh, odobravanje okoline, socijalno okruženje. Istovremeno, neko vjeruje da je uspjeh drugog nepravedan, jer smatra da i on zaslužuje isto. Povezuje ih to što su neprijatne emocije. Teško je zamisliti da postoji osoba koja nikada nije osjetila neko od ovih osjećanja, a njihovo prepoznavanje ukazuje na spremnost da se uvide sopstvene nesavršenosti i uočavanje može da bude prvi korak ka njihovom prevazilaženju I odbacivanju istih. Zavist može biti i korisna- u pogledu da nam otvori vidike sopstvenih želja I neostvarenih ambicija na način da ako nešto nismo uspjeli da se ugledamo na druge koji svojim trudom ostvaruju svoje želje.

Zavist nam otvara put da preispitamo sebe I svoje želje i tražimo nove načine dolaska do onoga šta želimo. U sledećem koraku možemo da se zapitamo kakva je veza između tuđih i naših uspjeha. Zavist ima konstruktivnu dimenziju - inspiriše nas da se prisjetimo zaboravljenih želja, nerealizovanih talenata i da se pokrenemo u smjeru ostvarenja. Slično je i sa ljubomorom. LJubomoru možemo da iskoristimo kao polaznu tačku da prevaziđemo iracionalne strahove i da njegujemo važnu relaciju. Kada sebi osoba ne priznaje da može da osjeća zavist i ljubomoru, otvara se prostor da ove emocije pripiše drugima i druge osobe se vide kao zavidne, partner kao ljubomoran, okolina se može doživjeti kao neprijateljska.Pošto svima nama svaka emocija potiče(stiže iz Limbičkog Sistema). Limbički sistem zadužen je za „nagrade“ i „kazne“, odnosno percipira senzorne doživljaje kao prijatne ili neprijatne. Kako vam često napominjem da sve potiče od naših misli-što znači iz glave tj.Limbičkog Sistema veoma je važno trenirati svakodnevno.Sa dobrim treningom postacemo jači na ostale lose sopstvene misli I percepcije shvatanja,što uključuje I ljubomoru takodje.Zdrav čovjek uvijek mora razvijati osjećaj sreće u sebi zbog uspjeha drugih.Kako su davno stari rekli -od tudjeg dobra je samo dobro!!! No kako sve manje vremena imamo za druženja,tako sve više je zavisti,što apsolutno nije dobro za naše potomke.Svaka generacija mora imati primjer predhodne I apsolutno opravdati prisustvo na zemlji.Zdravlje je jedino što moramo čuvati.Materijalno nekad traje I kraće od predvidjenog. Treba samo vježbati I primjenjivati sa dragim osobama osjećaj radosti,samo tako se može useliti I u sopstveni život.Toliko razloga ima za radovanje.Radost počinje od misli,a misli se itekako treniraju.Razmišljam da bi trebalo otvarati teretane misli-osjećaja-emocija.Takvi treninzi bi bili veoma okrepljivi za većinu populacije-a to je ono što takodje često vam govorim-radujte se uvijek,uspjeha ima za sve samo je pitanje ko želi raditi na istom,ili ko želi posmatrati I zavidjeti.Što nije dobro-duša se prehladi I postaje kamena.Tada je kasno za transformaciju.Tako je sa svim bolestima-ukoliko se ne ukrote na vrijeme I liječe nije dobro.Usvajajte I primjenjujte.Ja volim dobre duše,I uvijek se radujem dobrim ljudima koji rade na sebi i uživaju u životu lagano prateći svaki dan koji munjevito odlazi.Trenirajte I budite mi dobri I zdravi.Pamtite samo dobra djela,lose sve odbacite kao staru garderobu.Pocijepano niko ne voli,a duša se krpiti ne može!
SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA

Naš portfolio naprednih rješenja integriše sve uzraste od ranog djetinjstva do duboke starosti. Isticanjem odličnog iskustva u prvom planu stvaramo sigurne, efikasne i iznad svega, pouzdane usluge. Uz bogato iskustvo i praktično znanje, pozitivno utičemo na rast i operativnu efikasnost naših partnera na terenu života. Jedan od glavnih ciljeva naše misije su pozitivni ljudi i okruženje.

TELEFON: +382 20 225 222
MOBILNI: +382 67 844 349
E-mail: vizija74@t-com.me
ul. Novaka Miloševa br: 6 Podgorica


KONTAKT FORMA