PSIHOLOG PODGORICA CRNA GORA
CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA - MOB: 067 844 349

CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA
TEL: +382 20 225 222, MOB: +382 67 844 349


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA


Hormon radosti: Kako povećati serotonin?
18/02/2022

Postoje različite radosti. Postoji radost spokojna i svijetla, koja nam daje jasnu sreću, ali postoji i burna radost, neobuzdana, puna zadovoljstva i euforije.

Dakle, te dvije različite radosti svaraju dva različita hormona. Neobuzdanu radost i euforiju - hormon dopamin. Spokojnu i svijetlu radost - hormon serotonin.
Serotonin prvenstveno - nije hormon, već neurotransmiter u mozgu, tj supstanca koja prenosi impulse između mozga i nervnih ćelija.

  U hormon se pretvara tak kada ulazi u krv. Gdje se nalazi serotonin? Serotonin se nalazi  u mnogim unutrašnjim organima (želudcu, mišićima, kardiovaskularnom sistemu, itd), ali ogromni dio njega se  nalazi upravo u mozgu, ​gdje on utiče na rad ćelija i prenosi informaciju iz jednog u drugi dio mozga.

​Serotonin reguliše rad ćelija koje su odgovorne za raspoloženje čovjeka, pamćenje, socijalno ponašanje, seksualne želje, radnu sposobnost, koncentraciju, itd. Ako je u mozgu nedostatak serotonina, simptomi toga su - loše raspoloženje, povećana anksioznost, umor, rasijanost, nedostatak interesa za suprotni pol, depresija, uključujući i najteže oblike.

Nedostatak serotonina je takođe odgovoran za one slučajeve u kojima ne možemo da izbijemo predmet obožavanja iz svoje glave, ili, alternativno, ne možemo da se oslobodimo opsesivnih ili zastrašujućih misli.

Veoma korisno da znate da se ne rješavaju svi psihološki problemi razgovorima, ponekad se mora kod klijenta da popravi unutrašnja hemija .

​U stvari, ako se čovjeku podigne nivo serotonina kod njega će nestati depresija, prestaće da se kači za neprijatna iskustva, i na mjesto problema brzo dolazi dobro raspoloženje, radost života, priliv snage i bodrosti, aktivnosti, zanimanje za suprotni pol. Na taj način, možemo reći da je serotonin - antidepresiv, koji je uklonio depresiju i učinio život čovjeka radostnim i srećnim.

Najjednostavniji i najdostupniji način je biti što više na svjetlosti, pod sjajnim zracima sunca, ili barem u kući napraviti bolje osvjetljenje. Ako bi par dodatnih sijalica uklonilo kod vas depresivne misli - tada je to vrijedno toga,kao I dodatak ishrani obogacen vitamin D3(u svakom pogledu se pokazao odlicno) na opste stanje zdravlja.

Drugi, jeftiniji način - treba da počnete da pazite na svoj položaj. Savijena kičma i nemarno držanje uzrokuje smanjenje nivoa serotonina i gotovo automatski dovodi do pojavljivanja osećaja stida, a kod nekoga osjećaja krivice. A pravo držanje izaziva povećanje nivoa serotonina, povećava samopouzdanje i raspoloženje.

Treći način da se poveća nivo serotonina - je da koristite u ishrani one proizvode koji će vam proizvoditi serotonin. Zanimljivo, da serotonin kao takav u proizvodima ne postoji. Proizvodi sadrže drugo - amino kiselinu triptofan, od koje organizam proizvodi serotonin.

Posebno po sadržaju triptofana je tvrdi sir. Nešto manje triptofana sadrži krem sir. Slijede posno meso, jaja, sočivo. Takođe, velika količina triptofana se nalazi u pečurkama, pasulju, siru, prosu i heljdi.

Isto tako, ako vam je nizak nivo serotonina u organizmu, neophodni su vam vitamini iz B kompleksa. Oni se nalaze u jetri, heljdi, ovsu, pasulju i zelenoj salati. Još su vam potrebni i proizvodi koji sadrže magnezijum (on takođe stimuliše proizvodnju serotonina). To su: pirinač, suve šljive, suve kajsije, mekinje, alge. Da bi podigli nivo serotonina, jedite banane, dinje, smokve, bundeve, narandže.

Pored pravilne ishrane, postoje i drugi izvori serotonina. Za povećanje serotonina pomažu fizičke aktivnosti. Odvojite svakodnevno 20 minuta dnevno da ih upražnjavate ili se bavite bilo kojim vidom sporta (trčanje, plivanje, ples, itd), i uskoro ćete podići raspoloženje i osjećaćete se mnogo bolje. Ako ne možete da se bavite sportom - pješačite. Pored fizicke aktivnosti veoma je bitan dobrar san: za proizvodnju serotonina neophodna je naspavanost. Svjež vazduh (i još jednom - sunce), takođe pomaže da se poveća nivo serotonina. Više komunicirajte sa prijateljima i prijatnim za vas ljudima, bavite se poslom koji volite, ili hobijem, slušajte omiljenu muziku, pružajte sebi više prijatnih trenutaka - to će sigurno pomoći. Uzročno - posledična veza između količine serotonina u organizmu i raspoloženja je "dvosmjerna" ako se povećava nivo ove supstance, stvara se dobro raspoloženje; ako se pojavi dobro raspoloženje - počinje da se proizvodi serotonin.
SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA

Naš portfolio naprednih rješenja integriše sve uzraste od ranog djetinjstva do duboke starosti. Isticanjem odličnog iskustva u prvom planu stvaramo sigurne, efikasne i iznad svega, pouzdane usluge. Uz bogato iskustvo i praktično znanje, pozitivno utičemo na rast i operativnu efikasnost naših partnera na terenu života. Jedan od glavnih ciljeva naše misije su pozitivni ljudi i okruženje.

TELEFON: +382 20 225 222
MOBILNI: +382 67 844 349
E-mail: vizija74@t-com.me
ul. Novaka Miloševa br: 6 Podgorica


KONTAKT FORMA