PSIHOLOG PODGORICA CRNA GORA
CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA - MOB: 067 844 349

CENTAR KLINIČKE PSIHOLOGIJE PODGORICA
TEL: +382 20 225 222, MOB: +382 67 844 349


SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA


Energetska detoksikacija: Kako očistiti dušu, um i srce od teških i neprijatnih emocija
17/09/2021


Za tijelo i um važna je i detoksikacija naših misli, vezanosti, detoksikacija srca, odnosno svih starih emocija, koje obuhvataju važno unutrašnje čišćenje.

Ćelije tijela ne samo da spremaju hranu, nego i sve informacije naših misli i emocija na razmjeri sjećanja. Zamislimo to ovako- unutar našeg tijela energija teče kružno između dva pola (pozitivnog i negativnog) i povezuje sve organe. Stanje uma utiče na protok energije. Ako su nam misli negativne, a samim time i emocije, one će se u skladu s vibracijom koju nose akumulirati u određenim djelovima tijela tj. organima. Tako se, ljutnja i bijes najvećim dijelom trane unutar jetre, a tuga u područiju srca, pluća pa čak i debelog crijeva.

Takvo hranjenje emocija niskih vibracija dovodi do presjeka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu u kojoj na kraju tijelo ulazi u bolest. Često se pitamo zašto uprkos trudu i želji da promijenimo kvalitet života, promjena zna da bude bolna a često i dugotrajna. Odgovor leži u programima i uvjerenjima spremljenim u podsvijest, u mislima i emocijama koje svakodnevno iznova proživljavamo.

Međutim, kao i sve, i emocije se razlikuju po vibraciji. Emocije visoke vibracije poput radosti, zadovoljstva, ljubavi, djeluju vrlo blago i iscjeljujuće, osnažuju naše energetsko polje. Tu su i one manje ugodne, koje vibriraju na nižim frekvencijama kao što su sram, krivica, tuga... koje djeluju agresivno na fizičko i na sva naša suptilna tijela(organe).

Svjesno oslobađanje akumulirane negativne energije i emocija niskih vibracija u tijelu nazivamo energetska detoksikacija. To je veoma blag meditativni proces koji donosi fizičko, psihološko i emocionalno iscjeljenje. Kroz njega učimo da budemo svjesni svoga tijela, svojih emocija, svojih misli i na kraju, možda i najvažnije, svog disanja.

Moć sadašnjeg trenutka

Kako to u praksi izgleda? U trenucima kada postajemo svjesni svojih emocija, započinjemo proces otpuštanja, kroz taj proces oslobađamo se i otpora koji drži te emocije, zato se često kaže kako smo samim osvještavanjem učinili već pola posla. Otpuštanjem otpora usklađujemo se s onim što zaista želimo.

Tako, otpuštajući nemir, postajemo sigurniji u sebe i samopouzdanje nam raste. Oslobađajući se bola i tuge, otvaramo prostor za sreću i radost. Energetska detoksikacija ne samo da nas uči da uskladimo se sa svojim emocijama i mislima, već kroz nju učimo da postanemo svjesni i svog disanja. Ima jedna izreka koja kaže: "ko napola diše, napola živi". Jedan od preduslova našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja je pravilno disanje.

Cilj svjesnog disanja je da unesemo što više kosmičke snage života . Kosmička snaga je životna stvaralačka energija koja ispunjava svemir, a najbliža nam je ona koja deluje u našoj psihi i tijelu. Ona je pokretač naših misli, daje nam fizičku snagu, a pravilnim disanjem akumuliramo je u nervnom sastavu i mozgu, što nam pomaže da ostvarimo čudesne ciljeve.

Pravilno disanje sastoji se od tri ritmična pokreta koji se nježno prelivaju jedan u drugi. Izvodi se tako da pri udisaju izvlačimo stomak puneći ga vazduhom, zatim ulazimo u drugu fazu disanja širenjem donjih rebara i srednjeg dijela grudnog koša. Treća faza se sastoji od gornjeg dijela pluća i širenja grudnog koša, uključujući ramena, i pritom uvlačimo stomak. Izdišemo istim redosledom kojim smo udisali, stomak, srednji dio grudnog koša i pluća i ramena.

Osim svog energetskog djelovanja, pravilno disanje ima veliki učinak i na tjelesno zdravlje. Dijafragma koja se prirodno pokreće radi blagi pritisak na jetru, stomak i njegove organe. Takvi ritmički pokreti pretvaraju se u nježnu masažu unutarašnjih organa. Napetost u grlu i vratu kao i u dijafragmi mogu ozbiljno da remete disanje. U trenucima straha, dijafragma reaguje grčenjem, a učestalo grčenje dobar je uslov za anksioznost i depresiju. Važno mjesto u procesu emotivne detoksikacije zauzima disanje

U procesu energetske detoksikacije, disanje zauzima vrlo važno mjesto, ono nas ujedno dovodi u potpuno stanje relaksacije. Nakupljeni emocionalni, mentalni i fizički stres stvara osjećaj nelagode, nemir i napetosti i grča u tijelu i mišićima, pa tako i osobe često imaju jake bolove u ramenima, vratu i rukama.

Sada ćemo na trenutak sagledati tijelo na drugačiji način. Naše srce centar je našeg sastava, međutim, nikako ne bi moglo da funkcioniše nepovezano s perifernim djelovima, tako čineći cjelinu koju nazivamo organizam. Periferne djelove možemo podijeliti na gornje i donje. U gornjem perifernom dijelu nalazi se glava, čiji su glavni organi mozak, nos i usta. Osnovne funkcije tog dijela tela vezane su za unošenje hrane i kiseonika.

Nasuprot tome, imamo donji dio koji obuhvata donji dio trbuha i karlice koji je povezan s otpuštanjem odnosno eliminacijom. Da bi srce moglo da ostvari kontakt s perifernim djelovima tijela, potrebno je da su kanali koji prolaze kroz pluća i vrat i područije stomaka otvoreni. Najveće energetske blokade smještene su upravo u tim prolazima. Neke od posledica takvih blokada su anksioznost, depresija, umor.

Osim što se prekida komunikacija cijelog organizma, takve nas blokade zatvaraju u sebe i odvajaju od svijeta. Koliko su naši kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život. Da bismo uspostavili kvalitetan, kompletan odnos sa sobom i svojim životom, potrebno je otpustiti strahove, emotivne terete i sva ona uvjerenja koja su nas u tome sprječavala. Dubokim pravilnim disanjem otpuštamo mišićnu napetost kao i blokade naših kanala i energetskih centara.

Energetsku detoksikaciju možete praktikovati i kod kuće tako što ćete najmanje 10 minuta svjesno disati opuštajući dio po dio tijela. Počevši od glave, mišića lica, vilice, vrata, ramena i tako redom do stopala. Udišete dok vas osjećaj mira i opuštenosti preplavljuje a izdišete napetost, stres, nemirne misli. Nastojimo da umirimo um tako što smo fokusirani na disanje.

Kada ste dovoljno opušteni, spustite svoju svijest u centralni dio tijela- srce. Potpuno se povežete sa srcem. Udišete srcem, izdišete srcem, pritom otpuštajući tugu, razočaranja, bol, sve stare potisnute emocije. Uglavnom osoba za vrijeme tretmana doživi snažni impuls za plakanjem. Ta reakcija je proizašla iz duboke tuge potisnute u srcu ili plućima. Često se događa i da osoba proživi neke slike iz djetinjstva tj. života koje su stvorile određeni osećaj usamljenosti, napuštenosti izdaje ili nekog drugog osjećaja.

Ne analizirajte, što god vam dođe, otpuštajte dubokim izdahom. Toplina, trnjenje, svjeetlost, sve su to senzacije koje možete osjetiti tokom procesa, čak i trenutnu fizičku bol. Neka vas to ne zabrinjava.

Kada osjetite duboki mir u svome srcu, možete krenuti sa fokusom na sledeći organ, dopustite unutrašnjem osjećaju da vas vodi. Spustite svijest u svoju jetru, bubrege ili područje stomaka, otpuštajte bijes, ljutnju, ogorčenost, zamjeranje, strahove. Da biste uravnotežili tijelo, važno je raditi i na gornjem i na donjem perifernom dijelu.

Ako ste osoba slobodna u samoizražavanju, tada vam je grlo u redu. Ipak, možda ste nekada odustali od nekog sna i uvjerili se da je to bila najbolja odluka za vas, ali krivica, i nezadovoljstvo duboko su potisnute. Otpustite žaljenje za nerealizovanom idejom, ljubavnim odnosom, poslom.Misli imaju najveću moguću energiju.Vjerujte u sebe I marljivo radite-čime god se bavite.

Takvo oslobođanje na fizičkoj razmjeri stabilše rad štitne žlijezde, glasnih žica, vrata.
Budite svjesni disanja, tako ćemo biti u sadašnjem trenutku, a bivanjem u sadašnjem trenutku ulazimo u sada i ovdje. To je trenutak duboke tišine u kojem više ništa ne treba da radimo, a sve se savršeno slaže.Apsolutno sve bolesti kreću od bolesti duše-tj.bolest emocija.Niste dužni slušati nekog ko vas nervira-ne trošite sebe.Dugujete sebi mir u sebi I lagani osjećaj da ste živi dok dišete.Ukoliko upijate lose emocije od drugih-samo ste emotivni.Samo sebe možemo mijenjati-ostalima svojim primjerom pomoći da rade na sebi.Dana je dovoljno ukoliko to što prije shvatite.Šalite se,smijte se,to vam može dati pregršt zdravlja I ličnog mira.Zapamtite sami odgovaramo za svoje zdravlje.Nemojte se toga sjetiti na operacipnom stolu-sad osvijestite podsvjesno.Život je stvoren za sreću,ljubav,dobre ljude I postupke.Kad prodje samo se mijenja da vas nema,a svako može I mora bez vas živjeti.Upravo takve misli neka vam daju drugu dimenziju ponašanja.Lako je.Od sebe se kreće.Nema greške!

SPECIJALISTA KLINIČKE PSIHOLOGIJE,
PSIHOTERAPEUT - MATOVIĆ JADRANKA

Naš portfolio naprednih rješenja integriše sve uzraste od ranog djetinjstva do duboke starosti. Isticanjem odličnog iskustva u prvom planu stvaramo sigurne, efikasne i iznad svega, pouzdane usluge. Uz bogato iskustvo i praktično znanje, pozitivno utičemo na rast i operativnu efikasnost naših partnera na terenu života. Jedan od glavnih ciljeva naše misije su pozitivni ljudi i okruženje.

TELEFON: +382 20 225 222
MOBILNI: +382 67 844 349
E-mail: vizija74@t-com.me
ul. Novaka Miloševa br: 6 Podgorica


KONTAKT FORMA